Honden als detectiemiddel voor het coronavirus?

Honden als detectiemiddel voor het coronavirus?

Honden als detectiemiddel voor het coronavirus? MW Face Protection
Harrie Meiringh - MW Face Protection

Geschreven door:
, 15 april 2020

E-mail Harrie Meiringh Facebook

Het is al lang bekend dat de buitengewone reukzin van honden ziektes en parasieten kan detecteren. Honden kunnen bijvoorbeeld de malariaparasiet detecteren bij kinderen en dat meestal zelfs voordat de kinderen echt ziek zijn geworden.

Het is ook vaak aangetoond dat honden bepaalde soorten kanker in een vroegtijdig stadium kunnen detecteren. In Durham University in UK is men momenteel bezig met een onderzoek dat moet aantonen of de geweldige honden reukzin in staat is om het coronavirus te ruiken.
Mocht dit zo zijn en de honden zullen in staat blijken het coronavirus te ruiken, dan zullen zij een zeer gewaardeerd diagnostisch hulpmiddel worden voor het herkennen van het virus en de virusdragers bijvoorbeeld op luchthavens.

Een vereiste is echter, dat COVID-19 een specifieke geur heeft, of dat de door het virus aangevallen en veranderende cellen in het menselijk lichaam een specifieke geur hebben. Als dat zo is, kunnen honden getraind worden om deze specifieke geur te herkennen. Het team van Medical Detection Dogs in UK staat te trappelen om met het onderzoek te starten en er is reeds een crowdfundingsactie gestart om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen.
In theorie kunnen de opgeleide honden elk uur honderden mensen screenen op de aanwezigheid van het coronavirus. Dit zou een accurate, snelle en niet- invasieve manier van aanpak kunnen zijn.

Bron: Scientias, 2020

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.